Hei, da har RusseVin kommet seg på fjesboka. Siden det er en av de måtene du som ikke kjenner "meg" personlig kan komme i kontakt med "meg" kommer vennelisen til å være usynlig for alle foruten meg. Når jeg har fått en del venner som ikke er tilknyttet meg, men kunn RusseVin vil vennelisten bli synlig for venner.
Det er noen som har fått tilgang på smaksprøver, og som skal gi litt ut til venner og bekjente. Jeg kommer til å lage vin for de som ønsker det, hvordan det vil fåregå må tas som PM på Facebook eller via mail.
Har du smakt vinen min legg igjen en komentar her på bloggen. Jeg ønsker å tilpasse smaken på vinen slik at flest mulig liker den.
Legg meg til som venn på fjesboka å få tilgang på fantastisk god "hjemmevin" til en grei pris.
mandag 10. desember 2012
fredag 30. november 2012
Flasking
Da har jeg flasket noen falsker med vin.
41 flasker klar til tapping.
Nå er det bare å lage etiketter å sette på.
41 flasker klar til tapping.
15 flasker Plommevin 11falsker Jordbærvin og 15 flasker Pasjonsfrukt
Nå er det bare å lage etiketter å sette på.
søndag 11. november 2012
Alkohol og sukkerinnhold
Hvordan beregne dette?
Sukkerinnholdet er ikke av interesse om du ikke har sukkersyke, og alkoholinnholdet er i mine øyne irrelevant. Så hvorfor bryr jeg meg om dette da? Jo, det er ikke bare jeg som drikker av min hjemmevin. Derfor «må» jeg vite litt om hva jeg serverer, og dette er hvordan jeg gjør dette.
Å finne alkoholinnholdet i vinen er kanskje ikke det enkleste du kan gjøre om du skal ha det nøyaktig, og med høy grad av sikkerhet. Det finnes mange måter å gjøre dette på, men det er med veldig varierende nøyaktighet og ofte med høy usikkerhet. Jeg ønsker å gjøre dette på en så vitenskapelig måte som mulig, men det er ofte ganske krevende og tar lang tid. Jeg kommer til å beskrive tre måter å gjøre det på, med fordeler og ulemper med de forskjellige metodene.
Den enkleste måten er å ta noen dråper med ferdig vin i et vinometer, og lese av resultatet. Denne metoden bruker en kombinasjon av å måle overflatespenning og kapillær stige evne. Ulempen med denne metoden er at den er svært unøyaktig, og blir påvirket av mange ting. Fordelen er at det er den absolutt enkleste og raskeste måten å gjøre det på, og vil gi en pekepinn på hva alkoholinnholdet er.
Metode to. Bruk av Oechslevekt. Denne metoden brukes ganske omfattende, og er tilfredsstillende nøyaktig. Måten man gjør dette på er ganske enkel, en måler Oechslevekten på vinsatsen før gjær tilsettes og noterer ned dette. Om det tilsettes sukker under veis må dette noteres, når vinen er ferdig gjæret måles Oechslevekten igjen. Disse tallene brukes da til å beregne alkoholinnholdet med et enkelt regnestykke. Jeg har ikke regnet ut nøyaktig hva det skal være, men endringen i °Oe/8 skrives det på nettet at skal gi alkoholprosent. Ulempen med denne metoden er at det forutsetter at vingjæren holder den effektiviteten som er grunnlaget for beregningen. Dette kommer an på type sukker og type gjær som blir brukt. Det vil ikke variere veldig mye, men er vært å bemerke. Fordeler er at det er en enkel og ganske sikker måt å gjøre det på. Du kan også beregne rest sukker ut fra de tallene.
Metode tre. Bruk av Oechslevekt og bort koking av alkoholen. Dette er den mest omfattende metoden, men vil gi et helt nøyaktig resultat om du kjenner alle faktorene. Om du ikke kjenner alle kan du fremdeles bestemme alkoholinnholdet og sukkerinnholdet med en tilfredsstillende nøyaktighet. For et så sikkert resultat som mulig bør du bruke metode to til å kontrollere at resultatet er riktig. Denne metoden bruker litt mer avansert matematikk en metode to. Måten denne metoden utføres på er at du måler vinens °Oe når den er ferdig gjæret og noterer den ned som Oe1. Så måler du opp en mengde vin så nøyaktig som over hode mulig (eks. 100,0ml). Så koker du bort ALL alkoholen i vinen, tilsetter vann til vinen har det samme volumet som den hadde før du begynte å koke (NØYAKTIG). Mål så «vinen’s» °Oe, husk at vinen MÅ ha samme temperatur som den hadde helst nøyaktig 20°C. Denne målingen er Oe2. Disse to målingen bruker du i ligningene under for å bestemme både alkoholinnhold og sukkerinnhold. Ulempen med denne metoden er at den er tidkrevende og må utføres med stor presisjon for at resultatet skal bli bra. Fordelen er at det er den mest nøyaktige måten du kan gjøre det på og du finner både alkohol % og sukkerinnhold. Formelen under er tilpasset typen sukker jeg bruker i min vinproduksjon, og må tilpasses typen sukker som brukes.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhP4rz5G4KE_JZeCPmrQZH6LWeF4eGDw17ZI_ZxiBJOyA_pAAuPTVfpFy_TsPt9_ZNt7lEvNKn_src2c9EKI8L7XwQJiOIYkCpEh0rKYjb3dPRlU1mUBssckMzjUEeldahMXIi8wxrro_Y/s400/Formel.jpg)
lørdag 10. november 2012
Fyll eller nytelse
Vin, ikke det man normalt forbinder med flatfylla. Mange ser for seg et glass rødvin til en mør og saftig biff når de hører ordet vin. Er det sommer så kan det være at du ser for deg hvitvinen og rekene på svabergene. Når jeg begynte å drikke vin var det en kiwivin som jeg hadde lagd, den blandet jeg med Sprite Zero og koste meg med den til en film. Dette var starten på mitt forhold til vin, jeg kunne ikke fordra vin før det. Russetid forandret mitt forhold til alkohol, og Jeg har ikke vært på flatfylla siden den gang.
Dette er ikke en historie om mine alkoholvaner, men litt om hva jeg mener om vin. Vin er mye mer enn vin til en god middag eller et måltid. Den kan nytes på samme måte som all annen drikkevare, om det er et glass brus, en kopp te eller kaffe, den store forskjellen er at du ikke kan kjøre bil eller annet kjøretøy etterpå. Det store problemet i Norge er at de aller fleste under 30år ikke kan å nyte en alkoholholdig drikk. De kan ikke røre alkohol uten at man må havne på flatfylla, og jeg skammer meg over å være "Normann i syden". Det er ikke bare de under 30 som ikke kan å kontrollere sitt inntak av alkohol. Jeg har gjennom mange år hatt tilgang på "ubegrenset" mengde alkohol, men drikker nesten aldri så mye at jeg er "full", og det er en egenskap som mangler hos Normenn flest.
Tilbake til vin som et nytelsesmiddel, det er derfor jeg er så ekstremt nøye med min vin. Jeg mener at hjemmevin skal kunne nytes, som en god likør til kaffen. Et glass vin til en film, favoritt programmet på TV'n, eller bare når man sitter å skravler på kvelden. NOEN forskere sier at ETT GLASS vin på kvelden er godt for kropp og sinn. Det med sinn er viktig i den sammenhengen, i det moderne samfunn er det mye stress. Egne forventninger til hva du skal klare å gjøre på en dag, jobben, skolen. Det er ikke rart at mange sliter med stress og søvnmangel. Så det de har kommet frem til med den forskningen er at med et moderat alkoholinntak sovner en lettere og sover bedre.
MEN
Hjemmevin fungerer meget godt til fylla også, jeg har ganske mange som kan skrive under på det. For en tid tilbake bestemte jeg meg for at jeg skulle holde en liten fest der det ikke var lov med medbrakt mat eller drikke. Alle måtte drikke min hjemmevin og de ble også servert litt mat, vi var 10-12 stykker og det gikk ca10 flasker med vin. For noen av mine gjester ble det bokstavelig talt grøftefylla, å gå til taxien var ikke så lett. I løpet av uken som gikk snakket jeg med alle som var på festen, og det var bare en som var blitt sjuk. Men han er allergisk mot garvesyre, og vingjær/ølgjær.
fredag 9. november 2012
torsdag 8. november 2012
Jorbærvinen er ferdig gjæret.
Foreløpige «målinger» viser;
-5 Oe, antatt alkoholinnhold på 15 til 18 %. Dette må
beregnes ved avkoking og ny Oe-måling.
Ingen usmaker som ikke skal være der på dette stadiet av
prosessen. Dette lover veldig godt for denne vinen. Gjærstop er tilsatt, så denne vinen blir
ferdig til tapping 16 eller 17/11-12.
Plommevinen, solbærvinen og pasjonsfruktvinen har av en
eller annen årsak gjæret saktere enn forventet. Plommevinen var på +15 Oe når
den ble testet i dag, det bekymrer meg litt. Om den bestemmer seg for å slutte
å gjære i løpet av de neste 3 til 4 dagene så blir den en fiasko, da blir den
for søt. Jeg ønsker å la den være litt mindre søt enn sist gang, så det er på
tide å finne frem papirene å se hva Oe’n lå på sist.
Solbærvinen og pasjonsfruktvinen gjærer ganske greit ennå,
så de føler jeg meg ganske sikker på at vil gå helt ut som de skal.
En Merlot er også satt på en glassballong, men jeg har
bommet litt med hyllehøyder i vinrommet. Glassballongen går ikke inn i andre
etasje, og det er ikke bra med tanke på omstikking av vinen. Jeg finner sikkert
på noe innen den tid.
mandag 5. november 2012
Endringer av Vinrommet
Vinrommet trenger en oppgradering.
Det er ikke lenge til jul nå, julepynten begynner å komme i butikkene. Det er noen år siden sist jeg gav bort vin i julegaver annet enn den som er kjøpt på Polet da. Så lenge jeg rekker å flaske den før jul så klarer de sikkert å lagre vinen selv i 6 til 12mndr.
Kvaliteten på denne vinen bør være av det aller beste jeg klare å lage, så glassballonger må fremskaffes igjen, og det tar ca 6 uker før vinen kan tappes på flasker. Konklusjonen blir da at jeg har det ganske travelt... Det er jo bare 7 uker til juleaften. Planen er klar, siden jeg har ambisjoner om å lage noen liter med vin, så må vinrommet oppgraderes kraftig.
Med denne løsningen vil jeg kunne ha 120L vin til gjæring til en hver tid, 40 liter med gode rødviner på glassballonger og 80 liter med het fruktvin. Kapasiteten til å lagre flasker er ikke beregnet, men det skal ikke være langt unna at jeg kan ha opp mot 200 flasker på lagring.
Etter som at noen venner har fått nyss i at jeg har begynt å lage vin igjen så er det mange som vil ha litt vin nå og da, så jeg må sikker lage ganske mange liter før jeg har et lager jeg kan slå meg til ro med. Av de siste 100 flaskene jeg lagde hadde jeg igjen ca 10 flasker til meg selv, det vil da si at jeg må lage ca 15 duker til meg selv og venner i året. Setter jeg 6 glassballonger med rødvin som skal lagres helst fra 1år til 5 år så har jeg mange julegaver, bursdagsgaver og andre gaver liggende på lager.
fredag 2. november 2012
Setting av vin
Da er det første batch med vin satt…
Det endte opp med å bli
Solbær, Pasjonsfrukt, Plomme og Jordbær. Jordbær er ikke noe jeg ville prøvd
uten at jeg fikk den anbefalt, det som er ulempen med jordbærvinen av denne
typen er at den kan få en «syntetisk» smak. Solbær vinen ble satt med samme
sukkermengde som jeg brukte sist gang, og som ble bort i mot perfekt. Plommevinen
er satt med litt mer sukker enn jeg brukte sist, dette med tanke på at den
tåler å bli litt sterkere enn forrige gang jeg satte den. Denne gangen
forventer jeg at den får et alkoholinnhold på ca 18- 19 vol%. Det er ikke bare
å se på sukkerinnholdet for å bestemme hvor mye alkohol som blir lagd, en annen
faktor er hvor godt vingjæren trives. Om forholdene ikke er ideelle så kommer
vinen til å slutte å gjære ved ca 14 til 15 vol% alkohol, og vinen er «ødelagt».
Derfor er det så viktig å ha muligheten til å kontrollere temperaruten med en
nøyaktighet på minimum +- 2 °C.
Da skal bare vinen stå å godgjøre seg i ca 3 uker...
|
lørdag 27. oktober 2012
Forberedelser
Innredning av "vin rommet" og klargjøring av vannrensingen...
Av min engen erfaring så er ikke "springvann" rent nok, et annet problem med "springvann" er at det inneholder spor av klor og andre forurensinger fra rørene fra renseanlegget og til vinballongen. <<Vann er vann>> stemmer ikke helt når man skal lage vin! Å lage vin er faktisk litt kjemi, men vinen trenger ikke avionisert eller destillert vann. Om du reiser litt rundt i Norges langstrakte land vil du kunne smake stor forskjell på vannet, du kan reise fra bydel til bydel og merke at det er stor forskjell på smak. Disse "urenhetene" er ikke ønskelig når jeg skal lage vin, og jeg går derfor ganske drastisk til verks med råvarene mine. BARE det beste er bra nok, og dette er det som skiller meg fra andre som lager hjemme vin.
Eget vin rom
Ja, badet er ikke bra nok, det er ikke mulig å kontrollere forholdene fult ut på et rom som er i bruk til annet enn å lage vin. Et vin rom trenger ikke å være noe stort, men det må være stort nok til at man kan montere en vifte, termostat og egen varmekilde. Temperaturen i vin rommet bør ikke variere med mer en +- 2 grader celsius, og det over en periode på 3 til 4 uker...
onsdag 26. september 2012
Hvilken vin?
Hmmmm... Hvilke typer vin skal jeg lage i første batch?
Fruktviner:
Solbær: Denne har jeg liggende, og er derfor natulig at blir lagd i den første runden.
Pasjonsfrukt: Denne har jeg også liggende, og er da som overstående.
Kirsebær: Veldig god vin, trenger lang lagring.
PinkPanter: God men kjedelig, ikke en favoritt
Plumme: Veldig god, trenger ikke å lagres så lenge. Kanskje mer en sommer vin.
Kiwi: Ikke god erfaring som vin, men er veldig god blandet med Sprite Zero.
Jordbær: Ingen personlig erfaring, men blir ofte anbefalt. Må derfor prøves.
Birngebær: Inegen erfarign, anbefales, tror den blir god.
Fersken: Blandet erfaring, vankskelig å få topp kvalitet, men fantastisk når den blir perfekt!!
Eple: Inegen erfaring, men det sies at eple passer bedre til cider
Pære: Ingen erfaring, og det sies at pære egner seg best til cider
Vanlige viner:
Røde viner: God erfaring, MEN vanskelig å få riktig fylde, syre, og sødme. Lang lagring og "må" lages på glassbalong gjør at det blir mye arbeid.
Hvite viner: Meget god erfaring, har lett for å bli "vassen". Svake (under10%) hvitviner som Riesling er lett å lage og passer best til sommer, men bør ikke lagres lengere enn 6 mnd på glassflasker(, og ikke lengere enn 2 mnd på plast..). "Sterke" hvitviner på 12 til 13% er vankelig å få "tørr" nok, og kan lett få "spritsmak".
Om du har en type hjemmevin som du peronlig anbefaler, legg inn en komentar!
Fruktviner:
Solbær: Denne har jeg liggende, og er derfor natulig at blir lagd i den første runden.
Pasjonsfrukt: Denne har jeg også liggende, og er da som overstående.
Kirsebær: Veldig god vin, trenger lang lagring.
PinkPanter: God men kjedelig, ikke en favoritt
Plumme: Veldig god, trenger ikke å lagres så lenge. Kanskje mer en sommer vin.
Kiwi: Ikke god erfaring som vin, men er veldig god blandet med Sprite Zero.
Jordbær: Ingen personlig erfaring, men blir ofte anbefalt. Må derfor prøves.
Birngebær: Inegen erfarign, anbefales, tror den blir god.
Fersken: Blandet erfaring, vankskelig å få topp kvalitet, men fantastisk når den blir perfekt!!
Eple: Inegen erfaring, men det sies at eple passer bedre til cider
Pære: Ingen erfaring, og det sies at pære egner seg best til cider
Vanlige viner:
Røde viner: God erfaring, MEN vanskelig å få riktig fylde, syre, og sødme. Lang lagring og "må" lages på glassbalong gjør at det blir mye arbeid.
Hvite viner: Meget god erfaring, har lett for å bli "vassen". Svake (under10%) hvitviner som Riesling er lett å lage og passer best til sommer, men bør ikke lagres lengere enn 6 mnd på glassflasker(, og ikke lengere enn 2 mnd på plast..). "Sterke" hvitviner på 12 til 13% er vankelig å få "tørr" nok, og kan lett få "spritsmak".
Om du har en type hjemmevin som du peronlig anbefaler, legg inn en komentar!
tirsdag 25. september 2012
Planleggingen begynner
Russen trenger noe å drikke, helst billig og lettdrikkelig... Løsningen er "hjemmevin", men hvordan?
Mange har sikkert smakt hjemmevin av ymse kvalitet, og er det noe som får deg til å sverge på at du ALDRI skal drikke mer, så er det DÅRLIG hjemmevin. Jeg blir kvalm bare av tanken på hvordan de første dunkene med min fersken vin og kiwi vin ble... Kanskje det var det som måtte til for at jeg skulle begynne å utforske denne kunsten å lage vin, det selges jo vin som går ann å drikke...
En dag noen år etter mine mindre vellykkede forsøk på å lage hjemmevin bestemte jeg meg for å prøve på nytt. Denne gangen skulle jeg prøve å lese meg litt opp på hva andre gjør, og ikke minst hvordan de gjør det i de store og små fabrikkene. Hvilke faktorer påvirker det ferdige produktet? Hva skiller en god fra en forferdelig vin? Det store kloke internettet skulle gi meg noen raske svar, trodde jeg... Så lett skulle det nok ikke være :(
Min motivasjon for å lage hjemmevin er at jeg "ikke liker" ØL, det er vanvittig DYRT med rusbrus eller cider som er god, og jeg kunne bare finne en vin som gikk ann å drikke på polet, Cassandra (solbærvin). Av denne enkle grunn skulle jeg velge å prøve meg på en solbærvin, der hadde jeg en vin som jeg kunne kjøpe til sammenlikning.
Målet var satt... Jeg skulle lage en solbærvin som var like lett drikkelig som Cassandra og ikke hadde NOEN form for usmak som hjemmevin pleier å ha.
Tålmodighet er en dyd
Når man skal lage en god hjemmevin så er det en ting som overgår alle andre, TÅLMODIGHET!!! Dette var en ting som jeg ikke hadde hatt når jeg begynte å lage vin for første gang, vente, vente og atter vente. Og når du tror at vinen er ferdig så er det bare å vente minst et par månder til før vinen har modnet seg og smaken har begynt å utvikle seg. Så en vin som skal ta 1 til 2 uker tar minst 2 måneder før den er klar til å smakes på, og nærmere 1/2 år før den begynner å bli virkelig god.
Jeg klarte det!!
Ja, jeg gjorde det!!! ALLE som fikk smake på den vinen likte den, og idiot som jeg var så "solgte" jeg vinen til nære venner for det vinen kostet å lage, og vips så var jeg tom for vin. Det var da vel ingen krise det, jeg kunne jo bare lage en ny.... Med et smil om munnen reiste jeg for å kjøpe "råvarer" til å lage en ny dunk med solbærvin, MEN de var utsolgt og leverandøren var også utsolgt...
Jeg spurte så om han kunne anbefale en annen vin, og det ble plummevin. Og historien gjenntar seg, en flaske ekstra med vin til en fest og jeg var tom for vin IGJEN!!! :) Dette har da vært historien etter den første som gikk bra. Loggenen har jeg og jeg forandrer ikke på en "vinner oppskrift". Jeg har lagd røde og hvite viner som jeg har servert til foreldre, bekjente av foreldre, og familie. Tilbakemeldingen er de samme, "hvilken vin er dette? .... Har DU lagd denne!!!???" Jeg har blant annet fått tilbud om å lag vin til brylluper og andre større sammenkomster men har ikke hatt tid, og vil/kan ikke garantere for smaken/ kvaliteten.
Hva skal jeg nå?
Denne gangen er målet å fylle vinkjelleren med så mange forskjellige hjemmeviner som mulig, men jeg trenger ikke mer enn 10 flasker av de forskjellige sortene. Så da var tanken, Russen "trenger" et billig alternativ til ØL og jeg vet at Russen ofte kjøper smuglersprit som er FARLIG. Så Jeg kan hjelpe Russen, og jeg får lagd den vinen jeg ønsker uten å bli sittende med mange hundre liter vin i kjellern. Dette er det jeg kaller en "vinn vin situasjon" :)
Abonner på:
Innlegg (Atom)