onsdag 26. september 2012

Hvilken vin?

Hmmmm... Hvilke typer vin skal jeg lage i første batch?

Fruktviner:
Solbær: Denne har jeg liggende, og er derfor natulig at blir lagd i den første runden.
Pasjonsfrukt: Denne har jeg også liggende, og er da som overstående.

Kirsebær: Veldig god vin, trenger lang lagring.
PinkPanter: God men kjedelig, ikke en favoritt
Plumme: Veldig god, trenger ikke å lagres så lenge. Kanskje mer en sommer vin.
Kiwi: Ikke god erfaring som vin, men er veldig god blandet med Sprite Zero.
Jordbær: Ingen personlig erfaring, men blir ofte anbefalt. Må derfor prøves.
Birngebær: Inegen erfarign, anbefales, tror den blir god.
Fersken: Blandet erfaring, vankskelig å få topp kvalitet, men fantastisk når den blir perfekt!!
Eple: Inegen erfaring, men det sies at eple passer bedre til cider
Pære: Ingen erfaring, og det sies at pære egner seg best til cider

Vanlige viner:
Røde viner: God erfaring, MEN vanskelig å få riktig fylde, syre, og sødme. Lang lagring og "må" lages på glassbalong gjør at det blir mye arbeid.

Hvite viner: Meget god erfaring, har lett for å bli "vassen". Svake (under10%) hvitviner som Riesling er lett å lage og passer best til sommer, men bør ikke lagres lengere enn 6 mnd på glassflasker(, og ikke lengere enn 2 mnd på plast..).  "Sterke" hvitviner på 12 til 13%  er vankelig å få "tørr" nok, og kan lett få "spritsmak".

Om du har en type hjemmevin som du peronlig anbefaler, legg inn en komentar!

tirsdag 25. september 2012

Planleggingen begynner


Russen trenger noe å drikke, helst billig og lettdrikkelig... Løsningen er "hjemmevin", men hvordan?

Mange har sikkert smakt hjemmevin av ymse kvalitet, og er det noe som får deg til å sverge på at du ALDRI skal drikke mer, så er det DÅRLIG hjemmevin. Jeg blir kvalm bare av tanken på hvordan de første dunkene med min fersken vin og kiwi vin ble... Kanskje det var det som måtte til for at jeg skulle begynne å utforske denne kunsten å lage vin, det selges jo vin som går ann å drikke...

En dag noen år etter mine mindre vellykkede forsøk på å lage hjemmevin bestemte jeg meg for å prøve på nytt. Denne gangen skulle jeg prøve å lese meg litt opp på hva andre gjør, og ikke minst hvordan de gjør det i de store og små fabrikkene. Hvilke faktorer påvirker det ferdige produktet? Hva skiller en god fra en forferdelig vin? Det store kloke internettet skulle gi meg noen raske svar, trodde jeg... Så lett skulle det nok ikke være :(

Min motivasjon for å lage hjemmevin er at jeg "ikke liker" ØL, det er vanvittig DYRT med rusbrus eller cider som er god, og jeg kunne bare finne en vin som gikk ann å drikke på polet, Cassandra (solbærvin). Av denne enkle grunn skulle jeg velge å prøve meg på en solbærvin, der hadde jeg en vin som jeg kunne kjøpe til sammenlikning.

Målet var satt... Jeg skulle lage en solbærvin som var like lett drikkelig som Cassandra og ikke hadde NOEN form for usmak som hjemmevin pleier å ha.

Tålmodighet er en dyd
Når man skal lage en god hjemmevin så er det en ting som overgår alle andre, TÅLMODIGHET!!! Dette var en ting som jeg ikke hadde hatt når jeg begynte å lage vin for første gang, vente, vente og atter vente. Og når du tror at vinen er ferdig så er det bare å vente minst et par månder til før vinen har modnet seg og smaken har begynt å utvikle seg. Så en vin som skal ta 1 til 2 uker tar minst 2 måneder før den er klar til å smakes på, og nærmere 1/2 år før den begynner å bli virkelig god.

Jeg klarte det!!
Ja, jeg gjorde det!!! ALLE som fikk smake på den vinen likte den, og idiot som jeg var så "solgte" jeg vinen til nære venner for det vinen kostet å lage, og vips så var jeg tom for vin. Det var da vel ingen krise det,  jeg kunne jo bare lage en ny.... Med et smil om munnen reiste jeg for å kjøpe "råvarer" til å lage en ny dunk med solbærvin, MEN de var utsolgt og leverandøren var også utsolgt...
Jeg spurte så om han kunne anbefale en annen vin, og det ble plummevin. Og historien gjenntar seg, en flaske ekstra med vin til en fest og jeg var tom for vin IGJEN!!! :) Dette har da vært historien etter den første som gikk bra. Loggenen har jeg og jeg forandrer ikke på en "vinner oppskrift". Jeg har lagd røde og hvite viner som jeg har servert til foreldre, bekjente av foreldre, og familie. Tilbakemeldingen er de samme, "hvilken vin er dette? .... Har DU lagd denne!!!???" Jeg har blant annet fått tilbud om å lag vin til brylluper og andre større sammenkomster men har ikke hatt tid, og vil/kan ikke garantere for smaken/ kvaliteten.

Hva skal jeg nå?
Denne gangen er målet å fylle vinkjelleren med så mange forskjellige hjemmeviner som mulig, men jeg trenger ikke mer enn 10 flasker av de forskjellige sortene. Så da var tanken, Russen "trenger" et billig alternativ til ØL og jeg vet at Russen ofte kjøper smuglersprit som er FARLIG. Så Jeg kan hjelpe Russen, og jeg får lagd den vinen jeg ønsker uten å bli sittende med mange hundre liter vin i kjellern. Dette er det jeg kaller en "vinn vin situasjon" :)